راهنما خرید لوازم آشپزخانهراهنما خرید لوازم خانگی

آشنایی با پیمانه های آشپزی + معرفی 4 نوع بسیار کاربردی + نحوه اندازه گیری با پیمانه ها چگونه است؟

جدا از مهارت داشتن و بلد بودن فوت و فن ها، برای موفقیت در آشپزی نیاز دارید که حتماً اندازه گیری را نیز بلد باشید. در واقع این اولین قدمی است که در پخت غذاها و بخصوص شیرینی و کیک پزی نیاز دارید. چرا که کم و زیاد شدن مواد قطعا در محصول نهایی موثر خواهد بود.هم از لحاظ کمی و هم از لحاظ کیفی. پس باید این کار را با وسواس و دقت فراوان انجام دهید و همیشه به اندازه گیری چشمی اکتفا نکنید. در راستای این موردِ بسیار مهم، ابزارهایی هستند که به کمک شما آمده اند. شاید برایتان سوال باشد که چرا با وجود بسیاری از ابزارهای اندازه گیری مثل ترازو، باز هم پیمانه ها پر طرفدارترین هستند. مهم ترین دلیل این است که پیمانه های آشپزی قیمت کمتری نسبت به دیگر ابزارها دارند و دقت قابل قبولی نیز دارند. سهولت استفاده از پیمانه ها باعث شده که همه دستورات بر اساس آن نوشته شده و به طور کل بین المللی شوند. اگر شما تازه کار هستید و به تازگی اقدام به آموزش آشپزی کرده‌اید، در ادامه می خواهیم با معرفی پیمانه های آشپزی به شما کمک کنیم‌.


فهرست مطالب


دلیل اندازه گیری مواد غذایی با پیمانه های اندازگیری چیست؟

با وجود ابزارهای دقیق تر مثل ترازوی آشپزخانه، دلیل استفاده از پیمانه ها برای اندازه گیری عبارت است از:

پیمانه های آشپزی
  • ترازوی آشپزخانه در قدیم کالای لوکس و گرونی محسوب می شد و برخی افراد توانایی خرید آن را نداشتند.
  • کار با پیمانه ها ساده تر از ترازو و بیشتر دستورهای خونگی بر اساس پیمانه ها نوشته شده است.
  • پیمانه ها نسبت به ترازو کم وزن و قابل حمل هستند.
  • پیمانه ها حجم ثابتی دارد و در دستورهای بین المللی آشپزی از پیمانه برای اندازه گیری یاد می کنند.
  • باید بدانید استفاده از ترازو دقیق تر است و اگر به شیرینی پزی علاقه مندید دو وسیله رایج اندازه گیری (هم پیمانه های اندازه گیری و هم ترازو) را در منزل داشته باشید.
از دست ندهید
راهنمای خرید آب مرکبات گیری دستی و برقی + معرفی بهترین برندهای آب مرکبات گیری برقی

معرفی انواع پیمانه های آشپزی

همانطور که در بالا با پیمانه های آشپزی آشنا شدید اکنون انواع پیمانه های آشپزی را برایتان معرفی می کنیم:

  • پیمانه های آشپزی اندازه گیری استاندارد
  • قاشق های اندازه گیری
  • پارچ مدرج
  • ترازو

پیمانه های آشپزی اندازه گیری استاندارد

در کنار قاشق های اندازه گیری و پارچ های مدرج که در ادامه به توضیح آن ها خواهیم پرداخت، پیمانه های آشپزی ساده ای نیز وجود دارند که تفاوتش با قاشق ها، در جدا جدا بودن آن هاست. اما اغلب مواد چه مایع و چه جامد با این ابزار قابل اندازه گیری هستند. این پیمانه ها در جنس پلاستیک، استیل و گاهی نیز چینیه ، در بازار موجود اند. ابن پیمانه ها معمولا در ست چهار تایی هستند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله معرفی راهنمای خرید لوازم آشپزخانه را بخوانید.

نکته: همانطور که گفته شد، ۹۰ درصد دستور های آشپزی، با پیمانه های آشپزی بیان شده است. چنانچه پیمانه های آشپزی استاندارد ندارید از لیوان دسته دار نیز می توانید به عنوان پیمانه استفاده نمایید. (یک پیمانه برابر با یک‌ لیوان می باشد)

قاشق های اندازه گیری

برای مواردی مثل بیکینگ پودر، نمک، جوش شیرین و… که مقدار کمی از آن ها مورد استفاده قرار می‌گیرند، قاشق های اندازه گیری مناسب خواهند بود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله راهنمای خرید سرخ کن بدون روغن  را بخوانید.

پیمانه های آشپزی

لطفاً قاشق های غذاخوری را جایگزین قاشق های اندازه گیری نکنید چون اینها بزرگترند و از لوازم قنادی فروشی تهیه می‌شوند. که می توانید با جنس های مختلفی مثل پلاستیک و استیل تهیه کنید. این قاشق ها در ست های ۳ و ۶ تایی هستند و بر روی دیواره بیشتر این قاشق ها اندازه ها نوشته شده اند اما برای آگاهی بیشتر شما می‌خواهیم در اینجا تشریح شان کنیم.

از دست ندهید
راهنمای خرید کولر گازی + معرفی انواع تکنولوژی‌های مورد استفاده در کولرهای گازی

ست چهار تایی قاشق های اندازه گیری

  • اولین و بزرگ ترین قاشق = یک قاشق غذاخوری
  • دومین قاشق = یک دوم قاشق غذاخوری
  • سومین قاشق = یک قاشق چایخوری
  • چهارمین قاشق = یک دوم قاشق چایخوری

در ست ۶ تایی هم به همین شکل است. با این تفاوت که قاشق پنجمی برای حجم یک چهارم قاشق چای خوری و قاشق ششمی با حجم یک هشتم قاشق چایخوری وجود دارد.

نحوه اندازه گیری با پیمانه ها چگونه است؟

اندازه گیری مواد پودری با پیمانه : 

برای اندازه گیری مواد پودری مانند انواع آرد، انواع نشاسته، سبوس، شکر سفید، پودر قند، پودر کاکائو، قهوه….. اینگونه عمل نمایید :

ابتدا مواد را هم بزنید تا مواد از حالت فشرده خارج شود زیرا پیمانه زدن این مواد به صورت فشرده سبب می شود اندازه گیری ها دقیق نباشد و حجم بیشتری از مواد در پیمانه قرار گیرد.

پیمانه های آشپزی

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: راهنمای جامع خرید بهترین هود برای آشپزخانه

پیمانه را انتخاب کرده و با قاشق پیمانه را پر کنید و هیچگاه پیمانه را داخل ظرف مواد فرو نکنید چرا که اینگونه مواد فشرده تر و بیشتر از حد نیاز در پیمانه قرار می گیرد.

با یک چاقو یا پالت روی پیمانه را صاف نمایید و مواد اندازه گیری شده را در داخل ظرف بریزید. درباره راهنمای خريد و بررسی بهترین مارک آبمیوه گيری  بیشتر بدانید.

نحوه اندازه گیری مواد مرطوب با پیمانه :

مواد مرطوب مانند ماست ، خامه ، عسل ، کره، شکر قهوه ای، کره بادوم زمینی، نوتلا و ….. را باید به صورت فشرده اندازه گیری نمود بدین صورت که پس از انتخاب پیمانه مورد نظر با قاشق پیمانه رو پُر کرده و روی مواد را با پشت قاشق یا لیسک فشار دهید . برای اندازه گیری ماست و خامه با پیمانه روی سطح کار آرام ضربه بزنید تا حباب های داخل این مواد از بین برود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله راهنمای خرید اسپرسو ساز را بخوانید.

از دست ندهید
راهنمای خرید لوازم خانگی برقی برای آشپزخانه و نکات مهم هنگام خرید

اندازه گیری مایعات با پیمانه :

اگر می خواهید برای اندازه گیری مایعات مانند شیر، آب، روغن مایع… از پیمانه استفاده کنید، پیمانه را تا سر پر کرده و داخل ظرف بریزید. این کار ممکن است مشکل باشد، بنابراین بهتر است از پارچ مدرج استفاده شود.

قاشق های اندازه گیری :

چنانچه در نمناک گفته ایم برخی از مواد را نمی توان با پیمانه های اندازه گیری اندازه گرفت و باید برای اندازه گیری این مواد مثل نمک، بیکینگ پودر، جوش شیرین …. که در مقیاس کم مورد استفاده قرار می گیرند ، از قاشق های اندازه گیری استفاده نمود. حجم قاشق های اندازه گیری با قاشق هایی که با آنها غذا میل می کنید تفاوت دارد .قاشق های اندازه گیری سِت های چهار تایی تا شش تایی موجود هستند و جنس استیل یا پلاستیکی دارند . البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله راهنما خرید چرخ گوشت خانگی را بخوانید.

در ست شش تایی به بزرگترین قاشق ، “یک قاشق غذاخوری” ، به دومین قاشق “یک دوم قاشق غذاخوری ، به “سومین قاشق “یک قاشق چایخوری” ، به چهارمین قاشق “یک دوم قاشق چایخوری” می گویند.

روی قاشق های غذاخوری واژه Tablespoon یا بصورت مخفف tbs یا tbsp و روی قاشق های چایخوری واژه teaspoon یا به صورت مخفف (tsp) نوشته شده است.

اگر در دستور تهیه برخی غذاها “سه چهارم قاشق چایخوری” نوشته شده است ، که برای این منظورباید سه بار قاشق یک چهارم چایخوری رو پر کنید. 

برای اندازه گیری مواد خشک با این قاشق ها ، با قاشق مواد را هم بزنید و سپس قاشق را در ظرف فرو کرده، پُر کنید و داخل ظرف بریزید . برای اندازه گیری مایعات قاشق مورد نظر را انتخاب و پُر کنید.

از دست ندهید
راهنمای جامع خرید ماشین لباسشویی + معرفی ویژگی ها و مشخصات لباسشویی ال جی 

پارچ مدرج :

برای اندازه گیری راحت تر مایعات در حجم بالا از پارچ مدرج استفاده کنید . بر روی پارچ مدرج که در دو نوع شیشه ای یا پلاستیکی وجود دارد ، درجه بندی به میلی لیتر وجود دارد . برای اندازه گیری مواد جامد از پارچ مدرج استفاده نکنید و برای مایعات خیلی کم از همون پیمانه های جامدات استفاده کنید. 

برای اندازه گیری مایعات با پارچ مدرج، پارچ را روی سطح صاف گذاشته و سپس مایع مورد نظر خود را تا درجه گفته شده درون آن بریزید . مایع باید تا بالای خط نشان درجه پر شود. 

سخن پایانی

شما در این مقاله با پیمانه های آشپزی آشنا شدید. همچنین از کاربرد و نحوه ی استفاده از آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

هر پیمانه چند گرم است؟

در صورتی که شما پیمانه در دسترس ندارید اما  در دستور غذای شما مواد را بر اساس پیمانه های آشپزی نوشته شده است نیز نگران نباشید. چرا که می‌توانید به وسیله یک ترازوی خانگی اندازه مواد را به آسانی به دست آورید.
یک پیمانه شکر، معادل ۲۰۰ گرم شکر می‌باشد.
 یک پیمانه روغن، مایع معادل ۲۲۴ گرم روغن مایع می‌باشد.
 یک پیمان شیر، معادل ۲۰۰ گرم شیر می‌باشد.
 یک پیمانه ماست، معادل ۲۴۰ گرم ماست می‌باشد.
 یک پیمانه آرد، معادل ۱۲۵ گرم آرد می‌باشد.

 هر پیمانه معادل چند قاشق غذاخوری است؟

این قسمت به شما کمک می‌کند که اگر هیچ ترازو، لیوان و پیمانه اندازه گیری در اختیار نداشتید نیز بتوانید با دقت بالایی مقدار مواد لازم جهت تهیه خوراک مورد نظر را استفاده کنید.
یک پیمانه، معادل ۱۶ قاشق غذاخوری می‌باشد.
یک دوم پیمانه، معادل  ۸ قاشق غذاخوری می‌باشد.
یک سوم پیمانه، معادل ۵ قاشق غذاخوری می‌باشد.
دو سوم پیمانه، معادل ۱۱ قاشق غذاخوری می‌باشد.
یک چهارم پیمانه، معادل ۴ قاشق غذاخوری می‌باشد.
سه چهارم پیمانه، معادل ۱۲ قاشق غذاخوری می‌باشد.
یک هشتم پیمانه، معادل  ۲ قاشق غذاخوری می‌باشد.

از دست ندهید
راهنمای خرید جارو شارژی ایستاده و خانگی + بررسی مزایا و معایب جارو شارژی

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا