دستگاه سرخ کن بدون روغن (air fryer) به کمک جریان هوا غذا را سرخ میکند؛ در واقع ساختار سرخ کن بدون روغن به نحوی است که هوای گرم تولیدشده توسط المنت، توسط فن و با سرعت زیاد به سمت غذا پرتاب میشود؛ در نتیجه خوراکیها بدون قطرهای روغن و در زمانی سریع، پخته میشوند. البته برای طبخ غذا به کمک این سرخکنها میتوان از روغن استفاده کرد؛ اما غذاها نباید در روغن غوطهور شوند. فقط یک یا دو پاف از اسپری روغن کافی است.
غذاهای سرخکردنی در سراسر جهان بسیار پرطرفدارند. نکند شما هم به سیبزمینی سرخکرده معتادید؟! منتها حتما میدانید که غذاهای سرخکردنی خوشمزه دشمن سلامتیاند و مصرف مکررشان به مذاق جان خوش نمیآید. اما تولیدکنندگان لوازم خانگی از سالمخواران غافل نبوده و برایشان سرخ کن بدون روغن را روانه بازار کردهاند. سرخ کن بدون روغن ابداع جالبی است که میتواند هوس غذاهای سرخکردنی را با ضرر کمتری برای سلامتی فروبنشاند.غذا در ایندست سرخکنها مثل سرخکنهای معمولی در روغن فراوان سرخ نمیشود، اما شکلوشمایل نتیجه کار تقریبا یکجور از آب درمیآید. سرخکنهای معمولی و سرخ کن بدون روغن هر دو آب سطحی مواد غذایی را میکِشند و سبب ایجاد واکنش مِیلارد میشوند. یعنی سطح خارجی مواد غذایی بر اثر تجزیه پروتئینها و قندها تُرد و کریسپی میشود، درحالیکه نرمی و لطافت بافت داخلی همچنان باقی میماند. از این شباهت که بگذریم، سرخکنهای معمولی و بدون روغن طرز کار متفاوتی دارند که درادامه برایتان توضیح میدهیم.
این محصول ویژه را مشاهده فرمایید » سرخ کن 4 لیتری شیائومی مدل پرو MAF04
فهرست مطالب
- سرخ کن بدون روغن (ایر فرایر) چیست؟
- طرز کار سرخ کن بدون روغن و معمولی چه فرقی دارد؟
- مزایای استفاده از سرخ کن بدون روغن چیست؟
- برای خرید سرخ کن بدون روغن به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
- معرفی بهترین مارک سرخ کن بدون روغن
- سخن پایانی و سوالات متداول
سرخ کن بدون روغن (ایر فرایر) چیست؟
شاید بتوان این نوع را بهترین سرخ کن نامید. سرخ کنهای بدون روغن دستگاههایی هستند که تا 80% در مصرف روغن صرفهجویی میکنند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله راهنمای خرید لوازم آشپزخانه را بخوانید. در ایر فرایرها دیگر خبری از روغن نیست و غذا با هوای داغ سرخ میشود.
سرخکنهای بدون روغن بسیار ایمن هستند و خیلی سریع تمیز میشوند. علاوه بر این، برای پخت کیک و دیگر مواد غذایی نیز میتوان از آنها استفاده کرد.
طرز کار سرخ کن بدون روغن و معمولی چه فرقی دارد؟
برای درک بهتر فرق سرخ کن بدون روغن با معمولی بیایید نگاه دقیقتری به طرز کار این دو بیندازیم:
طرز کار سرخ کن معمولی:
سرخکنهای معمولی خوراکشان روغن فراوان است. در این سرخکنها مواد غذایی باید در روغن غوطهور شوند تا سطحشان پوستهای خشک و طلایی پیدا کند. این پوسته کریسپی از اشباع مواد غذایی با روغن جلوگیری میکند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله یخچال چی بخریم را بخوانید.همزمان داغی روغن سبب نرمشدن داخل مواد غذایی میشود. همه اینها غذا رو خوشمزهتر میکنند، اما حیف که برای سلامتی مضرند!
این سرخکنها سبد سوراخدار دارند و بسته به ظرفیتشان بیش از یک پیمانه روغن میبرند. میتوانید از روغنهای سرخکردنی چندبارمصرف استفاده کنید. بعضی از مدلهای سرخکن معمولی فیلتردارند که باعث افزایش عمر روغن و کاهش بوگرفتن غذا میشود.
طرز کار سرخ کن بدون روغن:
سرخکن بدون روغن بیشباهت به فرهای کانوِکشن (فندار) نیست. این سرخکنها برای انتقال گرما به غذا از جریان همرفتی استفاده میکنند. بهعلاوه به المنت حرارتی پرقدرتی مجهزند که هوای داخلشان را فوق العاده داغ میکند. در این سرخکنها برای تقویت گردش هوا از فن هم استفاده شده است که به انتقال بهتر گرما به غذا و کاهش مدتزمان پخت کمک میکند. بهعبارتی غذا بهجای روغن فراوان با هوای داغ سرخ میشود. بههمین دلیل است که این سرخکنها را بهاسم هواپز هم میشناسند.
سبد این سرخکنها درست مثل سرخکنهای معمولی سوراخدار است تا هوا بتواند در رفتوآمد باشد. سرخکنهای بدون روغن، همانطور که از اسمشان پیداست، به روغن فراوان احتیاجی ندارند، بلکه فقط با یک قاشق غذاخوری روغن یا کمتر راه میافتند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بهترین توستر نان را بخوانید. فقط اینکه غذا باید در طول پخت همبخورد تا گرما بهطور یکسان به همهجای غذا برسد و خوب کریسپی شود.
مزایای استفاده از سرخ کن بدون روغن چیست؟
ازجمله مزایای سرخکنهای بدون روغن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1- چندکارگی
سرخ کن بدون روغن برخلاف معمولیها کارایی گستردهتری دارند و برای مصارف دیگری غیر از سرخکردن هم قابلاستفادهاند:
- گرمکردن غذاهای باقیمانده
- پختن غذاهای یخزده آمادهبهطبخ
- گریل یا کبابیکردن گوشت و سبزیجات
- پختن مافین، کوکی، بیسکوییت و کیکهای کوچک
- بودادن آجیل
با سرخ کن بدون روغن سایز بزرگ میتوانید مرغ درسته هم کباب کنید (البته مرغ جمعوجور) و حتی پیتزا بپزید (معمولا پیتزای سایز ۱۸ یا کوچکتر). این سرخکنها در بعضی از مدلها لوازم جانبی هم دارند، مثل سیخ کباب و قالب کمربندی. سیخ کباب برای طبیعتا کبابکردن و قالب کمربندی برای درستکردن دسرهایی مثل چیزکیک یا تیرامیسو بهدرد میخورد.
محصول پیشنهادی »» سرخ کن 3.5 لیتری شیائومی مدل MAF02
2- افزایش سرعت آشپزی
آیا میدانستید که هواپزها مدتزمان پخت غذا را ۲۰ تا ۵۰ درصد کاهش میدهند؟ پس این وسیله میتواند عصای دست خانوادههایی باشد که فرصت زیادی برای غذاپختن ندارند. گفتیم که سرخکن بدون روغن و هواپز براساس سیستم همرفتی، یا بهتر بگوییم گردش هوای فوقداغ، کار میکنند و بهدلیل تقویت سرعت انتقال گرما به غذا باعث افزایش سرعت پخت میشوند.
با هواپزها فرایند آشپزی هم آسانتر میشود. فقط کافی است دمای دلخواه و مدتزمان پخت را انتخاب کنید و به مابقی کارهایتان برسید. دیگر نیازی نیست که مدام پهلوی گاز بایستید و فقط یکی دو باری باید غذای داخل دستگاه را زیرورو کنید تا یکدست کریسپی شود.
3- کاربری و شستوشوی آسان
کار با این وسیله پیچیدگی خاصی ندارد. فقط باید میزان دما و مدتزمان پخت را به دستگاه بدهید. در سرخ کن بدون روغن احتمال سوختگی بر اثر پاشیدن روغن کمتر است. بدنه دستگاه هم حین استفاده خنک میماند. این درحالی است که سرخکنهای معمولی روغن بیشتری به اطراف میپاشند و بدنه دستگاه هم معمولا داغ میشود.تمیزکردن سرخ کن بدون روغن خیلی هم سخت نیست. برخلاف سرخکنهای معمولی مجبور نیستید که برای تمیزکردن دستگاه زمان زیادی را تا خنکشدن روغن صبر کنید. سبد و سایر متعلقات این سرخکنها معمولا قابلشستوشو در ماشین ظرفشویی است.
4- صرفهجویی در مصرف انرژی
سرخکنهای بدون روغن اغلب مصرف برق کمتری در مقایسه با فرهای حجیم دارند. ضمنا چون هم سریع داغ میشوند و هم غذا را زود میپزنند، به کاهش مصرف انرژی بیشتر کمک میکنند. جالبتر اینکه هواپزها بهاندازه فرهای فندار محیط آشپزخانه را گرم نمیکنند. پس در فصل گرما نیازی نیست که درجه کولر را هنگام استفاده از این سرخکنها بالا ببرید و پرههای کولر را بهسمت آشپزخانه متمایل کنید!
دیجی پرایم علاوه بر راهنمای خرید سرخ کن بدون روغن برای شما همراهان گرامی در مورد تمامی وسایل مورد نیاز منزلتان، مقالات راهنمای خرید، تهیه و منتشر کرده است، که در دسته راهنمای خرید ( خانه و آشپزخانه ) می توانید مطالعه نمائید.
برای خرید سرخ کن بدون روغن به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
تنوع زیاد سرخ کن بدون روغن در بازار انتخاب را سخت میکند. پس با ما همراه باشید تا نکاتی را که پیش از خرید باید بدانید برایتان بازگو کنیم. امیدواریم با دانستن این نکات بتوانید گزینه مناسب خودتان را راحتتر انتخاب کنید.
اندازه و وزن دستگاه سرخ کن
اولین نکته برای خرید سرخکن بدون روغن توجه به اندازه و وزن کلی دستگاه است. برای این منظور شما خریداران عزیز باید با در نظر داشتن میزان فضای خود در محیط آشپزخانه تان اقدام نمایید. البته یادتان باشد که اگر از خانواده ای پر جمعیت و عاشق غذاهای سوخاری نیز برخوردار هستید، خرید مدل های کوچک اصلا برایتان مناسب نخواهد بود.
در خصوص وزن این مدل از دستگاه ها نیز بهتر است به سراغ خرید محصولاتی بروید که سبک نباشند؛ زیرا مدل های سبک نشان از بی کیفیت بودن ساختار داخلی خود می دهند!
میزان گنجایش داخلی سرخ کن
نکته دوم برای انتخاب سرخ کن بدون روغن توجه به میزان گنجایش داخلی محصول می باشد. در این خصوص بد نیست بدانید که می شود سرخ کن ها را به سه دسته: کوچک، متوسط و بزرگ تقسیم کرد. دستگاه های کوچک از گنجایش درونی بین ۱ ای ۲ لیتر برخوردار هستند. این در حالی است که مدل های متوسط از ظرفیت درونی ۱.۸ تا ۲.۵ لیتری برخوردارند. مدل های سایز بزرگ نیز معمولا باید دارای گنجایشی ۵ لیتری یا بیشتر از آن باشند. در خصوص تعیین میزان گنجایش داخلی دستگاه خود بهتر است به سایز مواد غذایی و همچنین تعداد نفراتی که قصد دارید برای آنان یک غذای سرخ کردنی سالم را تهیه نماید، توجه کنید.
توان مصرفی دستگاه
فاکتور مهم بعدی در انتخاب و خرید سرخ کن بدون روغن توجه به توان مصرفی دستگاه است. در این خصوص باید بدانید که عمده کار صورت گرفته در داخل یک سرخ کن بی روغن با توان مصرفی آن انجام می شود. یعنی هرچه که توان مصرفی دستگاه شما بیشتر باشد، شما نیز سریع تر می توانید مواد غذایی خود را در داخل آن گریل و کریسپی نمایید. معمولا توان مصرفی یک سرخ کن بدون روغن از ۵۰۰ تا ۱۸۰۰ وات است که انتخاب در این خصوص بر عهده خود شما خریداران عزیز می باشد. فقط یادتان باشد که توان مصرفی بالا سبب افزایش قیمت فروش دستگاهتان نیز خواهد شد!
پنل کاربری سرخ کن
در این زمینه ما با دو نوع سرخ کن در بازار مواجه هستیم که یکی از پنلی بصورت دستی برای تنظیم مدت زمان و میزان حرارت بر روی خود برخوردار است. و دیگری از صفحه نمایشگری دیجیتالی برای این منظور بهره می برد که خب به نسبت مدل های دستی با قیمت بیشتری نیز در بازار بفروش رسانده می شوند. البته امروزه سرخ کن های جدیدتری نیز به بازار عرضه شده اند که می توان بواسطه اتصال آن ها به گجت های هوشمند نظیر موبایل و یا تبلت و … دستور پخت غذاهای سوخاری جدید را گرفت و به دستگاه داد تا خودش با زمان و حرارت مناسب اقدام به پخت آن برایتان نماید.
ویژگی های جانبی دستگاه
در کنار تمام موارد فوق یک سرخ کن بدون روغن می توان از ویژگی های جانبی ممتازی همچون:
- سبد گردان برای زیر و رو شدن مواد غذایی و پخت کامل آن ها
- برخورداری از سبد دو قسمتی برای سرخ کردن همزمان دو نوع ماده غذایی مختلف
- پایه های غیر قابل لغزش و قفل درپوش جهت جلوگیری از بیرون ریختن مواد
- سیستم قطع خودکار جهت افزایش ایمنی در حین استفاده از دستگاه
- و همچنین قابلیت تعویض فیلتر اشاره داشت.
شستشوی دستگاه سرخ کن
در هنگام خرید خود حتما به قابلیت شستشوی آسان دستگاه انتخابی تان نیز اهمیت دهید. برای این منظور توصیه می کنیم در هنگام خرید خود از قابلیت تفکیک پذیری قطعات سرخ کن خود اطمینان حاصل نمایید.
فراموش نکنید که بدنه یک سرخ کن بدون روغن در برابر مدل های معمولی کاملا عایق است و داغ نمی شود، پس می توانید خیلی راحت تر اقدام به شستشوی آن کنید. چرا که دیگر نیازی نیست زمانی را به دستگاهتان استراحت دهید تا بدنه داغ آن قدری خنک شود!
ایمنی
چون داخل سرخکن خیلی داغ میشود، بدنه دستگاه باید خوب عایقبندی شده باشد. دستگیره سبد نباید حین کار داغ شود و دست را بسوزاند. پایه ضدلغزش و قفل درپوش هم موارد مهمیاند.
معرفی بهترین مارک سرخ کن بدون روغن
فیلیپس به عنوان یکی از قدیمیترین شرکتهای فعال در زمینه تولیدات لوازم خانگی، یکی از بهترین تولیدکنندگان سرخ کن ها در دنیاست و طیف گستردهای از محصولات را با امکانات و قابلیتهای مختلف به بازار عرضه میکند. افزون بر این، شرکتهای دیگری مانند دلونگی، همیلتون، کنوود و تفال نیز از شرکتهای بهنام و فعال در این حوزه هستند.
1- سرخ کن چندکاره دلونگی مدل FH1394
سرخ کن مولتی فرای دلونگی از جمله محصولات حرفهای بازار است که میتواند مواد غذایی را با استفاده از حجم بسیار پایینی از روغن سرخ کند و همین موضوع نیز باعث شده تا از آن به عنوان یک دستگاه «کم روغن» یاد شود. دلونگی میگوید برای هر یک کیلو سیبزمینی پوستکنده، فقط به ۱۴ میلیلیتر روغن نیاز خواهد بود.
یکی از نکات قابل توجه در مورد سرخ کن Delonghi FH1394، امکان تهیه انواع مختلف غذاها، از تکههای مرغ و سیبزمینی تا پیتزا و پاستا است و پاروی جداشدنی داخلی آن میتواند غذا را در حین پخت، برای شما هم بزند. در بخش بالایی دیگ سرامیکی این دستگاه، یک صفحه شیشهای بزرگ نیز تعبیه شده تا بدون باز کردن درب آن بتوان وضعیت پخت مواد غذایی را حین انجام کار مشاهده کرد. برای عملکرد هرچه بهتر هم یک دکمه چرخشی مخصوص در نظر گرفته شده است که با استفاده از آن میتوان متناسب با غذایی که در حال پخت آن هستید، کارایی دستگاه را به حداکثر برسانید.
قیمت سرخ کن بدون روغن دلونگی در مقایسه با دیگر محصولات مشابه شاید کمی بالا باشد، اما قطعا به واسطه امکانات متعددی که ارائه میکند، انتخابی عالی خواهد بود.
2- سرخ کن بدون روغن فیلیپس مدل HD9252
دستگاه پیش رو که به جرات میتوان آن را بهترین سرخ کن ارزان بدون روغن معرفی کرد، یکی از محصولات حرفهای بازار است که به کاربران اجازه میدهد مواد غذایی مختلف را به وسیله 7 برنامه از پیش تعیینشده و در مدت زمانی کوتاه، بدون آنکه طعم آن تغییری داشته باشد، پخت کنند. فیلیپس میگوید این سرخ کن با بهرهگیری از تکنولوژی Rapid Air، غذا را با 90 درصد روغن کمتر در حالت عادی طبخ میکند. سرخ کن بدون روغن فیلیپس همچنین به نمایشگری دیجیتالی و لمسی مجهز شده که امکانات کاملی از جمله کنترل میزان گرما و مدت زمان پخت را در اختیار کاربران قرار میدهد.
سیستم قطع خودکار، حالت Keep Warm برای گرم نگه داشتن غذا، طراحی منحصربهفرد با خنک ماندن بدنه دستگاه حین کار و تولید بوی کمتر در مقایسه با محصولات مشابه، از دیگر ویژگیهای قابل توجه در مورد این دستگاه هستند.
3- سرخ کن بدون روغن کنوود مدل HFP90
سرخ کن ارزان بدون روغن کنوود با بهرهگیری از موتور قدرتمند ۱۷۰۰ واتی، این اطمینان را به شما میدهد که مواد غذایی با بالاترین کیفیت و ظرف مدت زمانی کوتاه طبخ شوند. در این دستگاه خبری از پاشش مستقیم روغن نبوده و در عوض از هوای داغ برای پختن غذا استفاده میشود.
تکنولوژی جالبی که در نتیجه آن، رنگ یا بوی غذا هیچ تغییری نخواهد کرد. مورد جالب دیگر، امکان استفاده سریع از دستگاه بدون نیاز به گرم کردن اولیه است. به لطف وجود قابلیتهای گسترده، روغن کنوود میتواند نقش یک فر کوچک را نیز برای شما ایفا کند. افزون بر این، با شیشهای بودن درب دستگاه، مشاهده مواد در حال پخت بدون نیاز به باز کردن درب و از دست رفتن حرارت، امکانپذیر خواهد بود. همچنین میتوانید سرخ کن های شیائومی را مشاهده فرمایید.
4- سرخ کن بلک اند دکر مدل AF400
سرخ کن بدون روغن بلک اند دکر با ظاهری مدرن و استفاده از آخرین فناوریهای موجود، روغن را از دستور پخت مواد غذایی حذف کرده و با سیستم جریان هوای داغ قادر است غذاهایی لذیذ و باکیفیت را برای شما آماده کند. با خرید این دستگاه، قابلیتهای متنوعی برای کنترل گرما در اختیار کاربران قرار میگیرد تا AF400 پاسخگوی تمام نیازهای شما باشد. سبد 4 لیتری سرخ کن بلک اند دکر به اندازهای بزرگ هست که صرفا با یک بار اضافه کردن مواد غذایی به آن بتوانید یک وعده غذایی کامل را برای تمام خانواده آماده کنید.
وجود موتور قدرتمند با توان 1500 وات، جدا شدن راحت تمام قطعات به منظور شستشوی آسان، قفل ایمنی به منظور اطمینان از محکم بودن جای سبد و وجود نمایشگر دیجیتالی با امکانات کنترلی فراوان، از مهمترین ویژگیهای سرخ کن ارزان بدون روغن بلک اند دکر هستند.
5- سرخ کن تفال مدل FZ7062
اگر به دنبال بهترین سرخ کن بدون روغن بازار با امکاناتی گسترده و عملکرد عالی هستید، ما سرخ کن اکتی فرای FZ7062 تفال را پیشنهاد میدهیم. این محصول حرفهای که یکی از ارزانترینها در این سری محسوب میشود، از جریان هوای داغ برای پخت مواد غذایی استفاده میکند و با اضافه کردن فقط یک قاشق روغن، میتواند یک کیلوگرم مواد غذایی را با بهترین کیفیت پخت.
سازندگان میگویند استفاده از آخرین تکنولوژیها در این محصول باعث شده تا میزان چربی اضافی غذاها فقط 3 درصد باشد که این میزان بسیار عالی است. طراحی جذاب سرخ کن بدون روغن تفال و استفاده از عایق حرارتی داخلی باکیفیت، حفظ گرما و کیفیت غذا را تضمین میکند.
سخن پایانی
شما در این مقاله با راهنمای خرید سرخ کن بدون روغن آشنا شدید.همچنین از ویژگی ها و نکات آن ها آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
چگونه بهترین سرخ کن را انتخاب کنیم؟
چنانچه میخواهید یک سرخ کن خوب و باکیفیت خریداری کنید، توصیه میکنیم به مواردی نظیر مارک دستگاه، جنس بدنه، نشانگرها، نوع فیلتر، امکان تفکیک قطعات، صفحه نمایش، سیستم قطع کن اتوماتیک، گنجایش، نوع و ویژگیهای سبد (گردان، نچسب، ضد زنگ)، قیمت و سایر امکانات آن توجه نمایید.
قیمت سرخ کن چقدر است؟
همانطور که میدانید، قیمت این محصول به عوامل متعددی بستگی دارد. اما اگر بخواهیم بازه تقریبی آن را در نظر بگیریم، قیمت دستگاه سرخ کن در بازار ایران بین ۱ میلیون الی ۲۰ میلیون تومان است.