راهنما خرید لوازم آشپزخانه

راهنمای خرید سرویس قابلمه + مقایسه انواع قابلمه

وقتی برای خرید سرویس قابلمه به فروشگاه‌ها مراجعه می‌کنید، گزینه‌های پیشنهادی زیادی از سوی فروشنده در مقابل شما قرار می‌گیرد؛ شاید شما در بین سایزها و جنس‌های مختلف قابلمه سردرگم ‌شوید و ندانید کدام را باید انتخاب کنید. اینکه قابلمه وسیله‌ی بسیار مهمی در آشپزخانه‌ی شما محسوب می‌شود و هر روز از آن استفاده خواهید کرد، انتخاب را برای شما سخت‌تر خواهد کرد. زیرا باید قابلمه‌ای را انتخاب کنید که در عین زیبایی، جنس خوبی داشته باشد و مواد تشکیل‌ دهنده‌ی آن، سلامت شما را به خطر نیندازد. برای انتخاب درست، شما نیاز به راهنما دارید. از این رو در راهنمای خرید قابلمه شما را راهنمایی خواهیم کرد تا بتوانید انتخاب درستی داشته باشید.


فهرست مطالب


معرفی انواع قابلمه‌های موجود در بازار

انواع موجود قابلمه در بازار عبارتند از قابلمه‌های پیرکس، تفلون،چدن،  استیل، سرامیکی،  گرانیتی، آلومینیومی،  لعابی، که سعی میکنیم در مورد هر کدام از آنها  توضیح دهیم مزایا و معایب آنها را بررسی کنیم تا با استفاده از این نکات در هنگام خرید قابلمه بتوانید بهتر تصمیم بگیرید. 

قابلمه‌های پیرکس :

قابلمه‌های شیشه‌ای یا اصطلاحاً پیرکس، برای افرادی که از اجاق‌های برقی استفاده می‌کنند، یکی از بهترین ظروف پخت و پز هستند. اما در کشور ما چون اکثر مردم از اجاق گاز استفاده می‌کنند.

چون قابلمه‌های درب پیرکس تحمل حرارت مستقیم به مدت طولانی را ندارند و از طرف دیگر با توجه به اینکه بسیاری از غذاهای ایرانی را نمی‌توان در مایکروفر پخت، قابلمه‌های پیرکس انتخاب مناسبی نخواهد بود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله راهنمای خرید سرخ کن بدون روغن را بخوانید.

مزایا:

گر این ظروف بی‌ رنگ باشند سالم‌ ترین انتخاب برای طبخ غذا هستند و به علت اینکه درون آنها کاملا دیده می شود، حس خاصی را به آشپزخانه می‌ دهد. تا زمانی که این ظروف ضربه‌ محکم نخورد و شوک دمایی به آن وارد نشود، مقاوم هستند. در مدل های جدیدتر حرارت بالا را تحمل می‌ کنند.

معایب:

این نوع از قابلمه ها به دلیل ظرافت طراحی خود نیازمند دقت بالایی در نگهداری هستند چرا که وارد شدن ضربه ای محکم می تواند باعث شکسته شدن آنها شود.

 قابلمه‌های تفلون:

یکی از انتخاب ها جهت خرید میتواند قابلمه‌های تفلون باشد به دلیل اینکه غذا به آن‌ها نمی‌چسبد و روغن کمتری برای پخت و پز در آن‌ها لازم است و شست‌وشوی آن‌ها راحتر است، یکی از قابلمه‌های پرطرفدار در کشور ما هستند. نکته‌ای که باید به آن توجه داشت این است که قابلمه‌های تفلون در مقایسه با قابلمه‌های استیل، آلومینیومی و … انتخاب‌های مطمئنی محسوب نمی‌شوند؛ چرا که معمولا در تهیه ظروف تفلون از کادمیوم استفاده می‌شود که از فلزات سنگین است. این ماده به مرور وارد غذا می شود و احتمال ابتلا به سرطان، کوتاهی قد و ضایعات پوستی را افزایش می‌دهد.

به همین خاطر این ظروف هنگام استفاده احتیاط بیشتری نسبت به بقیه‌ی پوشش‌ها می‌طلبند. استفاده از قاشق چوبی یا پلاستیکی هنگام استفاده از آن‌ها توصیه می‌شود. تا زمانی که ظروف تفلون دچار خش نشده و همچنان نچسبی خود را دارد هیچ ضرری برای سلامتی ندشته و با خیال راحت می‌توان از آن ها استفاده کرد.

از دست ندهید
معرفی انواع مایکروفر + بررسی نکات مهم که قبل از خرید مایکروفر

مزایا:

  • استفاده از حداقل روغن
  • شستشوی راحت
  • استفاده در فر

معایب:

  • امکان خش برداشتن کف قابلمه
  • عدم کاربرد در حرارت بالا
  • عمر کوتاه
  • نیاز به مراقبت بیشتر

قابلمه‌های چدن :

این قابلمه ها عمر طولانی و وزن بالایی دارند. این ظروف مناسب برای پخت طولانی با دمای متوسط تا بالا هستند و به حرارت بالا مقاوم‌اند و اگر فاقد آلومینیوم باشند، گزینه مناسبی برای پخت و پز محسوب می شوند. نباید این نکته را فراموش کرد که سرویس قابلمه چدن گران قیمت هستند و تنوع چندانی از نظر طرح و رنگ ندارند. نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که مطمئن شوید قابلمه ای که به نام چدن خریداری می کنید فاقد آلومینیوم باشد این را هنگام خرید قابلمه به خاطر داشته باشید.

سرویس قابلمه

اگر تمایل به خرید قابلمه چدنی دارید بدانید که عمر طولانی و وزن سنگین از ویژگی های اصلی قابلمه های چدنی است و در خرید آن ها باید توجه داشت که چدن بدون آلومینیوم باید انتخاب کرد. قابلمه های چدنی در دو نوع بدون لعاب و لعاب دار به بازار عرضه می شوند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله یخچال ساید بای ساید یا دوقلو را بخوانید.

مزایا:

  • مناسب برای پخت یکنواخت و طولانی
  • مقاوم در برابر حرارت بالا
  • قابل استفاده در فر

معایب:

  • سنگینی وزن
  • درصورت عدم خشک نشدن امکان زنگ زدگی وجود دارد
  • عدم شستشوی در ماشین ظرفشویی
  • عدم رنگ و تنوع زیاد

 قابلمه‌های استیل :

از همه قابلمه‌های دیگر بهداشتی ترند؛ عمر طولانی دارند و زنگ نمی‌زنند اما چون حرارت را مستقیم انتقال می‌دهند باعث می‌شود که غذا در آن سریعتر بسوزد چون بلافاصله حرارت آتش را منتقل می‌کند؛ به طوری که دمای این سوی قابلمه که روی آتش قرار گرفته و آن سو که غذا درونش قرار دارد، سریع یکی می‌شود. نکته مهم هنگام استفاده از قابلمه‌های استیل تنظیم درجه حرارت است. اگر عجله نکنید و با حوصله شعله گاز را در حد کم نگه دارید نتیجه کارتان خوب می‌شود.

همچنین سعی کنید از قابلمه‌هایی که برندی معتبرتر و البته قیمتی بالاتر دارند، استفاده کنید؛ چراکه آن‌ها کفی چند لایه دارند و به همین دلیل دیرتر غذا در آنها ته می‌گیرد. توجه داشته باشید که قابلمه‌های استیل برای پخت غذاهای آبدار و انواع خورشت کاربرد دارند این مورد را هنگام خرید قابلمه در نظر بگیرید.

مزایا:

  • مناسب برای پخت یکنواخت و طولانی
  • مقاوم در برابر حرارت بالا
  • قابل استفاده در فر

معایب:

  • سنگینی وزن
  • درصورت عدم خشک نشدن امکان زنگ زدگی وجود دارد
  • عدم شستشوی در ماشین ظرفشویی
  • عدم رنگ و تنوع زیاد

قابلمه‌های سرامیکی:

زمانی که بازار خرید قابلمه تفلون داغ بود و صحبت‌های در مورد مضرر بودن قابلمه‌های تفلون برای سلامتی پیش آمد، قابلمه‌های سرامیکی روانه بازار شده و در مدت کمی بخش عمده‌ای از بازار را از آن خود کنند. این قابلمه‌های جدیدترین، پیشرفته‌ترین و بهترین نوع ظروف آشپزخانه هستند که تا زمانی که کاملا سالم و بدون خراشیدگی و ساییدگی باشند، می‌توان با خیال راحت و بدون هیچ نگرانی از آن‌ها استفاده کرد. ولی باید مراقب بود تا تکه‌های آن وارد غذا نشود. البته طول عمر روکش سرامیکی به نحوه استفاده از ظرف، میزان استفاده و نحوه شست‌وشوی آن هم بستگی دارد.

سرویس قابلمه

این قابلمه‌ها دارای بدنه و کف چندین لایه هستند که لایه سرامیک یکی از لایه‌های بدنه قابلمه است. حرارت را به خوبی پخش و منتقل می‌کنند. نکته‌ای که باید به آن توجه داشت این است که قیمت ظروف سرامیکی بالاتر از سایر ظروف پخت است به همین دلیل باید در نگهداری آن‌ها دقت فراوان داشت تا آسیب نبینند.

از دست ندهید
راهنمای خرید ترازو + بررسی و معرفی انواع ترازو وزن‌کشی قدیمی و دیجیتال

قابلمه های سرامیکی یکی از جدیدترین نسخه های موجود در بازار است که قیمت نسبتا بالایی دارد و روکش نچسب و عدم وجود مواد مضر از مزایای اصلی آن تلقی می شود. هنگام خرید قابلمه به نکات زیر دقت کنید.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله خرید بهترین توسترهای نان را بخوانید.

مزایا:

  • انتقال خوب و یکنواخت حرارت
  • مقاوم در برابر خراش و خوردگی
  • عدم واکنش با مواد غذایی اسیدی و قلیایی
  • ظاهر شیک

معایب:

  • قیمت نسبتا بالا
  • شکننده بودن
  • برخی از نسخه های کم کیفیت موجود از لعاب سربی استفاده می کنند که در صورت ورود به غذا مضر هستند.

قابلمه‌های گرانیتی:

قابلمه‌های گرانیتی که به تازگی وارد بازار شده‌اند در مقایسه با قابلمه‌های تفلون ده برابر سخت‌تر هستند. در برابر سایش از مقاومت بیشتر برخودارند پس بهداشت و سلامت بالاتری را دارا هستند. غذا در قابلمه‌های گرانیت دیرتر از ظروف معمولی می‌سوزد و تمیز کردن آن‌ها نیز بسیار ساده است. به دلیل نچسب بودن مصرف روغن را کاهش می‌دهد. در واقع می‌توان قابلمه‌های گرانیتی را ادغام هر دو پوشش تفلون و سرامیک دانست.

قابلمه های گرانیتی برخلاف اسمشان از فلز ساخته شده و لعابی که با آن روکش شده شبیه به سنگ گرانیت است. مهمترین ویژگی این مدل ها سوختن دیرتر غذا است که در مقایسه با قابلمه های نچسب دوام بیشتری دارد.  این مزایا میتواند از اهمیت زیادی در هنگام خرید قابلمه برخوردار باشد.

مزایا:

  • عدم واکنش پذیری و تغییر طعم مواد غذایی
  • قابلیت نچسب بودن و استفاده حداقل از روغن
  • شستشوی راحت
  • سوختن دیرتر غذا

معایب:

  • حتما از برندهای مطمئن و با کیفیت ساخته شود
  • امکان خط و خراش برداشتن نیز وجود دارد
  • برخی از نسخه های در خصوص عملکرد نچسب بودن موفق عمل نکرده اند.

قابلمه های آلومینیومی

بهترین قابلمه‌ها بعد از پیرکس‌ها، قابلمه‌های آلومینیومی هستند، چون حتی آسیب و ساییده شدنشان هم مشکلی به وجود نمی‌آورد و وارد شدن آلومینیوم به دستگاه گوارش خطرساز نیست. البته به شرط اینکه این قابلمه‌ها از شمش خالص آلومینیوم باشند. حرارت در این قابلمه‌ها به شکل یکنواخت و سریع پخش می‌شود. یکی از نکات ضعف این قابلمه‌ها این است که نسبت به ضربه بسیار حساس هستند و با با هر ضربه ای سریع فرمش تغییر می‌کند. همچنین برخی می‌گویند اشکال قابلمه های آلومینیومی این است که وقتی در آنها آب می جوشانیم،سیاه می شوند اما علت این مشکل ناخالصی آب است و اگر آب مقطر را در این ظروف بجوشانیم، سیاه نخواهد شد.

از دست ندهید
باربیکیو چیست؟ + راهنمای خرید باربیکیو

قابلمه‌های مسی مس از قدیمی ترین مواد مورد استفاده در ساخت قابلمه ها بوده است که در سال¬های اخیر نیز خرید آنها متداول شده است. مهم‌ترین ویژگی ظروف مسی آن است که حرارت را به‌خوبی و به‌طور یکسان پخش می‌کند. ظروف مسی به طور یکنواخت گرم شده و هنگامی که از روی حرارت برداشته می‌شوند به سرعت سرد می‌شوند پس امکان کنترل بهتر بر پخت و پز را فراهم می‌کنند. معمولا از ظروف مسی برای تهیه مربا استفاده می‌کنند.

قابلمه های آلومینیومی بر خلاف تصور عموم از فلز آلومینیوم ساخته شده و از فلزی روی به ندرت در آن ها بهره می برند. مدل های آلومینیومی در برابر مواد اسیدی واکنش پذیر هستند و سبک بودن از دیگر مشخصات آن ها به شمار می رود که هنگام خرید قابلمه باید مورد توجه قرار گیرد.

مزایا:

  • حرارت به صورت یکنواخت و سریع پخش می کنند.
  • سبک بودن
  • قابل استفاده در فر

معایب:

  • واکنش پذیری بالا
  • عدم استفاده در ماشین ظرفشویی
  • عدم مقاومت در برابر با خش و برای سلامت مضر هستند.

قابلمه‌های لعابی

این نوع ظروف برای گرم کردن کنسرو و قوطی ها، پخت غذاهای آبدار استفاده می‌شوند. این قابلمه‌ها می‌توانند برای نگهداری انواع مواد غذایی (البته به جز مواد اسیدی) در یخچال مناسب باشند. قابلمه های لعابی معمولاً طرح های جذابی دارند و برای جهیزیه مناسب هستند. هنگام شست‌وشوی این ظرف‌ها نباید از سیم استفاده کرد و اگر ترک بردارند، باید کنارشان گذاشت. این قابلمه‌ها بیشتر برای طبخ غذهای آبدار به کار می‌روند و نمی‌توانید داخل این قابلمه‌ها برنج بپزید یا حتی غذاهای جامد را دوباره گرم کنید.

روکش‌ لعابی اغلب روی ظروفی سرامیکی یا چدن کشیده می‌ شود. در ادامه برخی از ویژگی های این قابلمه ها را بررسی می کنیم:

مزایا:

این نوع ظروف برای گرم کردن کنسرو و قوطی‌ ها، پخت غذاهای آبدار و یا نگهداری غذا در فریزر استفاده می‌ شوند.

معایب:

طول عمر روکش لعابی محدود است و بر اثر ضربه و نوسان حرارتی از بین می‌ رود.

مقایسه انواع قابلمه

  • تفاوت قابلمه گرانیتی و قابلمه تفلون

محبوبیت قابلمه تلفون به دلیل راحتی استفاده و شست‌وشوی قابلمه تفلون است. زمانی‌که معایب قابلمه‌های تفلون مشخص شد، قابلمه‌های گرانیتی جای آن‌ها را گرفتند. قابلمه گرانیتی، ترکیب سرامیک و تفلون است و از مزایای هر دو برخوردار است. قابلمه‌های گرانیتی در برابر خراش و آسیب، مقاوم‌تر از قابلمه تفلون هستند.

  • تفاوت قابلمه گرانیتی و قابلمه سرامیکی
از دست ندهید
راهنمای جامع خرید بهترین هود برای آشپزخانه + معرفی بهترین برندهای هود آشپزخانه

نچسب بودن قابلمه‌های سرامیکی باعث شده است عملکردی شبیه قابلمه‌های تفلون داشته باشند اما در مقایسه با قابلمه‌ی تلفون، ایمن‌تر و سالم‌تر هستند. دلیل این ویژگی، استفاده از مواد تشکیل‌دهنده شامل مشتقات شن و ماسه حاوی دی اکسید است.

ولیکن در برخی از ظروف سرامیکی، لعاب استفاده شده حاوی سرب است که مضر می‌باشد ولی قابلمه‌های گرانیتی این مشکل را ندارند. استفاده‌ی طولانی مدت از قابلمه سرامیکی، اثر ضد چسبندگی آن را از بین می‌برد و از معایب آن محسوب می‌شود.

  • تفاوت قابلمه گرانیتی و قابلمه چدن

شاید شما از آن دسته افرادی هستید که دنبال زیبایی و طرح قابلمه نیستید بلکه می‌خواهید قابلمه‌ای با کارایی خوب داشته باشید و قابلمه چدن را انتخاب کنید. خوب است بدانید قابلمه‌های چدن علاوه بر آنکه ظاهر متنوعی ندارند، وزن بالایی دارند و جابه‌جایی آن ممکن است برای شما دشوار باشد. زنگ‌زدگی قابلمه‌های چدن از دیگر معایب آن به شمار می‌رود.

سرویس قابلمه

هنگام استفاده از قابلمه چدن باید از روغن بیشتری استفاده کنید تا خاصیت نچسب نبودن آن را جبران کنید. به دلیل نچسب نبودن قابلمه‌های چدن، پاک کردن مواد غذایی از روی آن با سختی انجام می‌شود. در نتیجه راهنمای خرید قابلمه با اشاره به تمام معایب قابلمه چدن به شما می‌گوید قابلمه‌ی گرانیتی، این معایب را ندارد.

  • تفاوت قابلمه گرانیتی و قابلمه استیل

ظروف استیل، از سلامت شما و اعضای خانواده‌تان حفاظت می‌کند. اما ممکن است معایبی داشته باشد که باید به آن توجه کنید. مهم‌ترین عیب قابلمه‌های استیل، شست‌وشوی دشوار آن‌هاست. غذا پختن در این قابلمه‌ها، سخت است و احتمال ته گرفتگی غذا وجود دارد. عدم توزیع یکنواخت حرارت در قابلمه‌های استیل موجب شده است، گرما به طور مساوی توزیع شود. درحالی‌که قابلمه‌های گرانیتی، گرما را به طور یکنواخت توزیع می‌کنند.

پارامترهای مهم در راهنمای خرید قابلمه چیست؟

انتخاب و خرید مجموعه وسایل آشپزی برای خانه آسان نیست. هر روز تعداد برندهای عرضه‌ کننده‌ی ظروف آشپزی در حال افزایش و تنوع قابلمه‌ها با مواد تشکیل‌دهنده‌ی مختلف از فولاد ضد زنگ، چدن، آلومینیوم، گرانیت و مس بسیار زیاد است.

این تنوع گاهی تا جایی پیش می‌رود که باعث سردرگمی شما می‌شود. در راهنمای خرید قابلمه نکاتی به شما گفته خواهد شد تا با در نظر داشتن آن‌ها در نهایت بتوانید قابلمه‌ی مناسب با نیاز و بودجه‌ی خود را تهیه کنید.

  • چند پاره بودن سرویس قابلمه را مشخص کنید

بعد از آنکه تصمیم گرفتید چه نوع قابلمه‌ای را خریداری کنید، وقت آن است چند پاره بودن سرویس قابلمه‌ی خود را مشخص کنید. این موضوع بستگی زیادی به نیاز شما و نوع و میزان مواد غذایی که قصد طبخ آن‌ها را به کمک قابلمه دارید، دارد.

سرویس‌های قابلمه، غالبا از ۶ تا ۳۲ پارچه متنوع هستند و قابلمه‌ها غالبا از سایز ۱۸ تا ۳۲، دسته بندی می‌شوند. خوب است بدانید که خود قابلمه، یک پارچه و درب آن هم یک پارچه حساب می‌شود. سرویس‌های قابلمه، گاهی با ماهیتابه و یا ست کفگیر و مقاله، به بازار عرضه می‌شوند.

  • به نوع طراحی قابلمه توجه کنید
از دست ندهید
نکات مهم و راهنمایی خرید دستگاه تصفیه آب خانگی

سرویس‌های قابلمه علاوه بر تنوع در رنگ، در شکل، نوع دستگیره‌ها و درب قابلمه تنوع دارند و این شما هستید که باید تصمیم بگیرید چه طرحی را انتخاب کنید. توصیه‌ی راهنمای خرید قابلمه به شما این است که سرویسی انتخاب کنید که در عین زیبایی، کار با آن آسان باشد.

سرویس قابلمه

برای مثال قابلمه‌ای با درب شیشه‌ای کار پخت و پز را برای شما آسان می‌کند؛ زیرا نیاز نیست هر بار درب آن را بردارید تا درون قابلمه را ببینید. دستگیره‌های مقاوم در برابر حرارت هم عامل مهمی است که جابه‌جایی قابلمه را برای شما آسان می‌کند.

  • برندهای معروف را بشناسید

مطرح‌ترین برندهای سرویس قابلمه، دسینی، کیپ، زوپینی، کارال، زرساب، تفلون، عروس و… است. برای آنکه اطمینان حاصل کنید سرویس قابلمه‌ی استانداردی خریداری کرده‌اید، حتما سراغ برندهای مطرح بروید. سرویس قابلمه را از فروشگاه‌های معتبر و با نشان استاندارد خریداری کنید. در‌صورتی‌که سرویس قابلمه‌ی شما ضمانت‌نامه داشته باشد، مطمئن‌تر است.

  • قابلمه را به صورت سرویس کامل بخرید

پارچه‌های سرویس‌های قابلمه، بین ۶ تا ۳۲ پارچه متغیر است. سرویس قابلمه‌ی ۶ پارچه شامل ۳ قابلمه به همراه درب‌های آن است. شما باید متناسب با نیاز خود تصمیم بگیرید که آیا قصد دارید قابلمه را به صورت سرویس کامل خریداری کنید یا به جای سرویس کامل، چند قابلمه‌ای که سایز آن‌ها برای شما بیشتر کاربرد دارد، انتخاب کنید.

موضوع مهم‌تر آن است که باید در کابینت‌های شما، جای کافی برای نگهداری قابلمه وجود داشته باشد. زیرا قرار نیست قابلمه‌ها را درون هم قرار دهید و موجب ایجاد خش و خراب شدن آن‌ها بشوید.

  • قیمت فاکتور مهم در راهنمای خرید قابلمه

برندهای معتبر تولیدکننده‌ی قابلمه بنابر استاندارد بودن و حفظ کیفیت قابلمه‌ها، قیمت بالاتری هم دارند. جنس قابلمه و سایز آن هم یکی‌دیگر از عوامل تعیین‌کننده‌ی قیمت است. اگر قرار باشد قابلمه‌ای با برند ایرانی خریداری کنید، حدود هزینه‌ کمتر است.

سخن پایانی

شما در این مقاله با راهنمای خرید سرویس قابلمه آشنا شدید. همچنین از مقایسه انواع آنها و پارامترهای مهم در خرید آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

سالم ترین قابلمه از نظر پخت و پز کدام می باشد؟

سالم ترین قابلمه از نظر پختن غذا پیرکس می باشد چون بهداشتی تر می باشد ولی قابلمه چدنی نیز دارای مزیت هایی میباشد که بقیه قابلمه ها ندارند.

قابلمه های گرانیتی چقدر طول عمر دارند؟

طول عمر مفیدی این محصولات به نحوه ی استفاده و نگهداری از آنها وابسته است. اگر بتوانید به خوبی از آنها نگهداری کنید، بدون تردید برای مدت طولانی از مزایای آنها بهره مند خواهد شد. از جمله مهمترین نکات برای مراقبت از آنها می توان به شستشوی مناسب آنها، میزان حرارت ، خودداری از قرار دادن خالی آنها بر روی شعله را نام برد.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا